Kim jest klient restauracji?

wypożyczalnia naczyń krakówCzego może oczekiwać klient, idąc do restauracji? Niby wszyscy o tym wiemy.

Ale wiemy też, że zbyt wiele knajp nie trzyma odpowiednich standardów.

A Sanepid wcale nas nie ochroni.
Wiadomo, że wszystkich nie można zadowolić.

Myślę jednak, że większość konsumentów ma podobne oczekiwania.

Wydają się takie oczywiste - chcemy żeby potrawy były ze świeżych składników, chcemy żeby były przygotowane z zachowaniem zasad higieny, w czystej kuchni, na czystych talerzach. Chcemy żeby kelner był sympatyczny i pomocny.
I nie chcemy czekać na swoje danie pół dnia.
To takie oczywiste.

To takie podstawowe.

A tymczasem...

Serwuje się nam mrożonki.

Cholera wie, jak długo trzymane w zamrażalniku. Ba - bywa, że serwuje się makaron ugotowany kilka dni wcześniej! Wolimy się nie zastanawiać, jaki jest stan restauracyjnej kuchni.

Wystarczy tego, co pokazują "Kuchenne rewolucje".

Kelner bywa opryskliwy, i obsługuje nas "z wielką łaską".
Co cóż...

Chyba każdy został kiedyś w ten sposób potraktowany.

A rachunek potrafi powalić na kolana.
Niestety, nie brakuje restauratorów, którzy myślą, że zarobią - mówiąc wprost - na oszukiwaniu klientów.
To nie jest fair, i to nie działa.

A bywa, że ryzykujemy więcej niż trochę pieniędzy.

Bywa, że ryzykujemy zdrowiem.
A to już poważna sprawa.

Mity o zdrowym jedzenie

wypożyczalnia naczyń krakówZdrowe jedzenie często wydaje się drogie.

Ale to nie jest prawda, tylko wygodna wymówka.

Porównajcie sobie ceny świeżych owoców i warzyw i ceny mięsa z gotowymi produktami do odgrzania.
Gotowce są nie tylko niezdrowe, ale też droższe. Że niby nie masz czasu gotować? Makaron wcale nie jest kaloryczny, a przygotowanie spaghetti z sosem pomidorowym (wcale nie ze słoika!) zajmie ci 15 minut. Serio.

Zrobienie kanapki na lunch to też nie jest fizyka kwantowa.

Tylko unikaj kiepskich wędlin i podrób sera. Świetny jest polski twaróg, do tego warzywa i plasterek dobrej szynki.
Nie trzeba wielkich umiejętności kulinarnych, dużej ilości wolnego czasu, ani wybitnie zasobnego portfela.
Wystarczy chcieć.

Definicja restauracji

Restauracja ? lokal gastronomiczny, w którym konsumpcja odbywa się przy stolikach, zwykle z obsługą kelnerską. W restauracji dania przygotowywane są na indywidualne zamówienie, produkowane głównie z surowców (rzadziej z półproduktów i gotowych potraw).
Asortyment uzupełniają napoje zimne i gorące, alkohole, wyroby cukiernicze i towary handlowe (papierosy, słodycze itp.).
Restauracje często posiadają odpowiedni do charakteru obiektu wystrój wnętrz i specjalizację w rodzaju kuchni (regionalna, narodowa).
Ponadto restauracje świadczą usługi rozrywkowe (np.
dancingi), dodatkowe (np. catering), przygotowane są do organizowania przyjęć okolicznościowych i obsługi grup. Istnieje wiele zakładów specjalistycznych będących odmianą restauracji o zwężonym zakresie podawanych potraw i napojów, np.
pizzerie, karczmy.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Restauracja_%28lokal_gastronomiczny%29.

Poprzednie wpisy:

Następne wpisy: