wynajem sprzętu gastronomicznego

Z czego jest twoja patelnia?

Miedziane garnki są...

prześliczne.

Te emaliowane świetnie sprawdzą się w kuchni urządzonej w stylu retro, te z teflonową powłoką są bardzo delikatne, a te tytanowe...

No te są najlepsze.

Ale i zdecydowanie najdroższe.

Z patelniami jest podobnie.

Póki co najpopularniesze są te z powłoką teflonową, ale uwaga - nie warto tu oszczędzać, bo teflon teflonowi nierówny! Szukaj takiej ze znakiem R. Na temat teflonu jest wiele mitów, jednym z najpopularniejszych jest ten, że jest on szkodliwy i niebezpieczny dla zdrowia.
Cóż - nie jest tak.
To prawda, że patelnię ze zdartą powłoką należy wyrzucić, ale to głownie dlatego, że szkodliwe jest...
aluminium, z którego jest zrobiona.
Nie bójmy się więc tego tworzywa - prawidłowo użytkowane zapewni nam możliwości smażenia bez dodatkowego tłuszczu, a to naprawdę ważna zaleta.

O polskiej kuchni

wynajem sprzętu gastronomicznegoPisałam tekst o kuchni polskiej i o tym, jak źle bywa postrzegana.
Często wstydzimy się naszej kuchni.
Ale to dotyczy również innych, typowo polskich akcentów.
Wstydzimy się religijności, naszych tradycji i zwyczajów.

Naszej historii, naszego rządu, jednym słowem - wstydzimy się wszystkiego, co polskie. Jednak tak naprawdę właśnie takiej postawy powinniśmy się wstydzić.

Większość krajów jest dumna z całego swojego dziedzictwa. Z regionalnych kuchni też.

Polska ze względu na to, że jest bardzo dużym krajem, ze skomplikowaną historią, ma bardzo dobrze rozwinięte kuchnie regionalne.

To naprawdę niesamowite, jak bardzo różnią się między sobą tradycyjne potrawy z różnych miejsc naszego kraju.

Kuchnia śląska w ogóle nie przypomina podlaskiej, czy kaszubskiej. Ba - mazurska ma niewiele wspólnego z podlaską (a są to regiony położone obok siebie).

Zupełnie inne są tradycyjne potrawy na Podhalu, a inne nad morzem.

Oczywiście wynika to z tego, że bogactwa naturalne tych regionów się różnią. Z czego ten dziwny wstyd wynika? Może z tego, że w większości kuchnia polska, to kuchnia biedna. Często oparta na ziemniaku.

Jednak to, jak niesamowite potrawy powstały w warunkach trudnych, jest warte odnotowania.

Chyba w żadnym kraju nie ma tylu potraw z ziemniaka.

Kim jest klient restauracji?

Czego może oczekiwać klient, idąc do restauracji? Niby wszyscy o tym wiemy.
Ale wiemy też, że zbyt wiele knajp nie trzyma odpowiednich standardów.

A Sanepid wcale nas nie ochroni.

Wiadomo, że wszystkich nie można zadowolić.
Myślę jednak, że większość konsumentów ma podobne oczekiwania.

Wydają się takie oczywiste - chcemy żeby potrawy były ze świeżych składników, chcemy żeby były przygotowane z zachowaniem zasad higieny, w czystej kuchni, na czystych talerzach.

Chcemy żeby kelner był sympatyczny i pomocny.
I nie chcemy czekać na swoje danie pół dnia.
To takie oczywiste.

To takie podstawowe.

A tymczasem...
Serwuje się nam mrożonki.
Cholera wie, jak długo trzymane w zamrażalniku.
Ba - bywa, że serwuje się makaron ugotowany kilka dni wcześniej! Wolimy się nie zastanawiać, jaki jest stan restauracyjnej kuchni.
Wystarczy tego, co pokazują "Kuchenne rewolucje". Kelner bywa opryskliwy, i obsługuje nas "z wielką łaską".
Co cóż...
Chyba każdy został kiedyś w ten sposób potraktowany. A rachunek potrafi powalić na kolana. Niestety, nie brakuje restauratorów, którzy myślą, że zarobią - mówiąc wprost - na oszukiwaniu klientów. To nie jest fair, i to nie działa. A bywa, że ryzykujemy więcej niż trochę pieniędzy.
Bywa, że ryzykujemy zdrowiem.
A to już poważna sprawa. .

Poprzednie wpisy:

Następne wpisy: