Modest Amaro i kuchnia molekularna

ł się Wojciech Amaro. Jako jedyny w Polsce kucharz, uhonorowany prestiżową gwiazdką Michelin, prowadzi restaurację z taką kuchnią...Trudno nie odnieść wrażenia, że w naszym kraju modna staje się kuchnia molekularna. Coraz częście

Modest Amaro i kuchnia molekularna kuchnia orientalna
Trudno nie odnieść wrażenia, że w naszym kraju modna staje się kuchnia molekularna. Coraz częściej pada słowo "fusion", czy też sous-vide. Z pewnością do popularności takiego stylu gotowania przyczynił się Wojciech Amaro. Jako jedyny w Polsce kucharz, uhonorowany prestiżową gwiazdką Michelin, prowadzi restaurację z taką kuchnią...Trudno nie odnieść wrażenia, że w naszym kraju modna staje się kuchnia molekularna. Coraz częściej pada słowo "fusion", czy też sous-vide. Z pewnością do popularności takiego stylu gotowania przyczynił się Wojciech Amaro.

Jako jedyny w Polsce kucharz, uhonorowany prestiżową gwiazdką Michelin, prowadzi restaurację z taką kuchnią właśnie. Mamy tam łososia w wosku, mamy sous-vide, syfony, mamy różne dziwne sposoby przyrządzania potraw. Jest to niesamowicie fascynujące, szkoda tylko... że nie da się tego odtworzyć w domu.

Sama maszyna do sous-vide to wydatek kilku tysięcy złotych. Jednak dla chcącego nic trudnego - można uzyskać efekt sous-vide w domowych warunkach, bez konieczności wydawania dodatkowych pieniędzy!

Cały sekret to "gotowanie" w niskiej temperaturze, próżniowo zamkniętych składników, przez długo czas. Ale o tym jaki jest sposób na domowe sous-vide, napiszę w kolejnym poście.
Dodatkowe informacje znalazłem właśnie tutaj - polecam ten artykuł. Zdecydowanie jest warty przeczytania.
Znazlazłem także przepisy
- tekst jest OK
Wpis inspirowany jest również


© 2019 http://drew-stal.czest.pl/